ستونهای مسجدالنبی
ستونهای مسجدالنبی، به ویژگیها و خاطراتی که با هر یک از آنها مرتبط است، از اهمیت ویژهای برخوردارند. این ستونها از تنههای نخل خرما ساخته شدهاند و اکنون با رنگ سفید از بقیه ستونهای مسجد تمیز شناخته میشوند. در زیر به توضیح کامل و جزئیات بیشتری از برخی از این ستونها میپردازیم:
1. اسطوانه الحرس:
این ستون دومین ستون از سمت قبله است و به ضریح پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) متصل میشود. این ستون به نام علی ابن ابی طالب نیز شناخته میشود، زیرا حضرت علی (ع) کنار این ستون ایستاده و به محافظت از پیامبر (ص) میپرداختند.
2. اسطوانه التوبه:
این ستون به یادگار خاطرهای از ابولبابه، یکی از اصحاب پیامبر (ص) است که به خاطر خطایی که انجام داده بود، خود را به این ستون بسته و طی شبانهروز گریه و توبه کرد. خداوند به توبه او پاسخ داد و این واقعه در قرآن نیز ذکر شده است.
3. اسطوانه سریر:
این ستون مکانی بود که حضرت محمد (ص) در زمان اعتکاف از آن استفاده میکردند. اصحاب مسجد برگهایی از درخت خرما را در اینجا پهن میکردند تا پیامبر (ص) بتواند بر روی آنها استراحت کند.
4. اسطوانه مخلقه:
این ستون نزدیک به محراب فعلی مسجد واقع شده است و به دلیل اینکه برای معطر کردن فضای مسجد عود و خلوق بر آن میسوزاندند، به آن مخلقه گفته میشود.
5. اسطوانه وفود:
سومین ستون از سمت قبله و به ضریح پیامبر (ص) متصل است. این ستون محل دیدار پیامبر (ص) با گروهها و قبایل و هیاتهای اعزامی از سایر بلاد بوده است، که به نمایندگان و هیاتهای اعزامی از سایر بلاد معروف شده است.
6. اسطوانه حنانه:
این ستون به یادگار خاطرهای از حضور پیامبر خدا (ص) در مسجدالنبی است. حنانه نام این ستون به معنای ناله و صدای شتری است که از بچه خود جدا شده است. پیامبر (ص) هنگام سخنرانی به درختی که کنار محراب مسجدالنبی قرار داشت، تکیه میکردند و آن را به عنوان منبر مورد استفاده قرار میدادند. بعد از جدایی پیامبر (ص) از این درخت، نالهای از آن شنیده شد و حضرت با دست نوازش به درخت آرامی بخشید.