معراج پیامبر اکرم (ص)
معراج پیامبر اکرم (ص)به عروج پیامبر اسلام، محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) از مسجد الاقصی به آسمانها معروف است. طبق منابع اسلامی، پیامبر (ص) در یک شب خاص از مکه به مسجد الاقصی منتقل شد و سپس به آسمان عروج کرد. در این سفر، او با برخی از ملائکه دیدار و گفتگو کرد و اهل بهشت و اهل جهنم را مشاهده کرد. همچنین، برخی از پیامبران نیز در این سفر دیدار شدند و گفتگویی هم بین او و خدا رقم خورد.
معراج در قرآن
این واقعه در قرآن کریم نیز به طریقی اشاره شده است.
در سوره اسراء، آیه ۱ ذکر شده:
“سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَیٰ بِعَبْدِهِ لَيلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الْأَقْصَی الَّذِي بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيهُ مِنْ آياتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ”
که به معنای “منزّه است آن خدایی که بندهاش را شبانگاهی از مسجد الحرام به سوی مسجد الاقصی منتقل کردیم. تا از نشانههای خود به او بنمایانیم، که او همان شنوای بیناست”.
مدت سفر معراج پیامبر اکرم (ص)
مدت سفر این حضرت به سرزمین بیت المقدس و از آنجا به آسمانها و بازگشت وی از معراج، بیش از یک شب طول نکشیده است. در مورد زمان اتفاق این واقعه و نیز جزئیات دیگر آن، روایات متعددی وجود دارد و ممکن است در این مورد اختلاف نظر وجود داشته باشد.
در مسیر سفر معراج، پیامبر (ص) به مکانهای مختلفی نماز خواند و نماینده عظمت و قدرت الهی بود. وی در مسجد الاقصی نماز خواند و سپس از آنجا به آسمانها عروج کرده و در هر آسمان با موجودات الهی ملاقات کرده است، شامل ملاقات با آدم، ملک الموت، و پیامبران مختلف از جمله یحیی، عیسی، یوسف، ادریس، هارون و موسی بوده است.
چگونگی عروج پیامبر اکرم (ص)
در مورد چگونگی عروج پیامبر (ص) نیز دیدگاههای مختلفی وجود دارد، اما بیشتر اسلامشناسان و مفسران معتقدند که پیامبر (ص) با بدن و روحش این سفر را طی کرده و در میان موجودات الهی حضور داشته است.
به طور کلی، معراج یکی از وقایعی است که عمق و اهمیت بسیاری در اسلام دارد و در میان امت مسلمان نیز مورد توجه و احترام زیادی است.